Operacije sive mrene

Če imate diagnosticirano sivo mreno in želite, da vam jo operiramo v našem očesnem centru, nas pokličite na telefon 041 37 1234, ali nam pošljite elektronsko pošto na naslov: meh@okulistika.si!

Siva mrena je skaljena naravna očesna leča. Najpogostejša oblika sive mrene ali katarakte je starostna, torej nastane zaradi staranja. Ker je leča motna ne dovoli vstopa zadostne količine svetlobe v oko, kar pomeni zmanjšano vidno ostrino in megleno sliko.

 

Mrena večinoma drugih težav kot je slabša vidna ostrina ne povzroča. Operativno jo je možno odstraniti v vsakem stadiju. Primeren čas za osebo v aktivni dobi je takrat, ko je slabši vid ovira pri vsakdanjih aktivnostih, predvsem v poklicnem življenju. Med dejavnike, ki pospešujejo razvoj sive mrene sodijo kajenje, izpostavljenost UV žarkom, sladkorna bolezen in drugi.

Operacija sive mrene, pomotnele očesne leče, je uspešna v izredno visokem odstotku (blizu 100). Poseg je za pacienta zelo enostaven, saj poteka v lokalni anesteziji, običajno z anestetikom v obliki kapljic. Traja 15 do 20 minut.

Operater v tem času iz očesa odstrani motno lečo brez njene ovojnice, ki ostane v očesu. V to lečno ovojnico potem vstavi umetno lečo, ki opravlja funkcijo odstranjene naravne leče. Vstavljena leča (IOL - intraokularna leča) je lahko monofokalna - omogoča oster vid samo na eni razdalji: na daljavo ali bližino, odvisno od odločitve, ki jo skupaj sprejmeta pacient in očesni kirurg.

Leča je lahko multifokalna - omogoča dobro vidno ostrino na vseh razdaljah ali torična, ki omogoča korekcijo predoperativnega astigmatizma. Pri operaciji v večini primerov ni potrebno uporabiti šivov, saj je struktura operativne rane takšna, da se po operaciji zapre in zaceli brez šivov.

041 37 1234